fbpx

Uudised

Muuseumiöö 2016 ja Tallinna päev 2016 Kultuurikatlas

Muuseumiöö, 14.05.2016 18.00–00.30 (uksed avatud kõigile huvilistele 20.00–00.30)

Tallinna päev, 15.05.2016 

14. mail toimub üle-eestiline Muuseumiöö pealkirjaga “Öös on laineid”. Kultuurikatel avab oma uksed – külastajatele avaneb harukordne võimalus liikuda Kultuurikatla erinevates ruumides, kuhu niisama harilikult ei pääse. Muuseumiöö läheb keskööl üle Tallinna päevaks. Muuseumiöö üritused toimuvad tasuta, Tallinna päeva Gongiöö on osalustasuga!

 

PROGRAMM 

MUUSEUMIÖÖ, 14.05.2016 

18.00–19.00 ja 19.30–20.30 Raadiolainete temaatilised esitlused, Enn Liivrand (Nõmme noortemaja raadiospordi huviringi juhendaja ja raadiospordi treener), toimuvad eelregistreerimisega (kristiina.viires@kultuurikatel.ee), Kultuurikatla Torn

CQ_contest_calling_ES9C

Esitluse teemad:

Elektromagnetväli meie ümber – mis see on?”

Raadiolained inimkonna teenistuses läbi aegade.
Mis juhtuks meie elus, kui raadiolainete levi äkki kaoks?
Raadioamatörism – elukestev hobi igaühele.
Raadiosageduste spekter ja jaotus. Raadiohäired.
Raadiolainete levi omadused.
Millist aparatuuri vajame side loomiseks?
Raadioamatööre ühendavad klubid ja ühingud.
Mis on raadiosport? Eesti parimad raadiosportlased – kes nad on?
Lühiülevaade Nõmme Noortemaja raadiospordi klubi 40 aastasest tegevusest.

Esitlusele lisaks toimuvad näidissided raadioamatööridega Eestist ja mujalt maailmast. Vaadata saab väikest näitust ajaloolisest raadioaparatuurist: raadiolampidest kuni mobiiltelefonideni.
Esitlused toimuvad eesti keeles.

Osalemine toimub ainult eelregistreerimise alusel. Kohtade arv on piiratud. Eelregistreeruda saab e-posti teel kristiina.viires@kultuurikatel.ee. Registreerumine lõpeb kohtade täitumisel või hiljemalt 11. mail (k.a). Registreerumata osalejad võetakse vastu vaid siis, kui on vabu kohti.

Esitlused toimuvad Tallinna Kultuurikatla koostöös Creative Fuel’iga.

Lisainfo: Eesti Raadioamatööride Ühing, www.erau.ee

20.00  Kultuurikatla uksed avatakse!

20.00–00.30 Louis Kahni loomingut käsitlev näitus, Kultuurikatla 0-korrus

11. märtsil avati Kuressaare linnuses Eestis sündinud ja üheks 20. sajandi olulisemaks ja mõjukamaks peetud arhitekti Louis Kahni loomingule pühendatud näitus “KAHN. Saarlane”. Näitus põhineb näituse kuraatori ja kunstiteadlase Heie Treieri ning fotograaf Arne Maasiku uurimistööl. Näituse tarbeks külastas arhitektuurifotograaf Arne Maasik veebruarikuus USA-d jäädvustamaks Kahni ehitisi. Osa nendest fotodest on eksponeeritud Kultuurikatla 0-korrusel.

20.00–00.30  Kultuurikatla ehitamist ja ajalugu käsitlev näitus “Elektrist kultuurini”, koostaja: Johanna Liblik (ehitusinsener, keskendub arhitektuuripärandi kaitsele ja restaureerimisele), Kultuurikatla 0-korrus

01-katel1933

Kultuurikatla maja ajalugu ulatub pea sajanditagusesse aega, olles pidevas muutumises. Näitus viib meid tagasi 1913. aastasse, mil Põhja puiestee ääres alustas tegevust Tallinna esimene Elektrijaam, ning annab lühiülevaate hoonekompleksi arengust kuni 20. sajandi lõpuni. Eksponeeritud on põnevad arhitektuurikonkursi tööd endise elektrijaama rekonstrueerimisideedest ning aimu saab ka Katlamajas toimunud ehitustööde protsessist läbi pildigalerii. Samuti on võimalus kuulata videointervjuudena mälestusi endiste katlamaja töötajatelt.

20.30–00.30  Pruulimiskooli Tark Bakter aktsioon “M-öö”, Kultuurikatla Katelde saal, I korrus

IMG_4107

Tark Bakter on Kultuurikatla Toidulaboris tegutsev pruulimiskool. Muuseumiööl kargab Bakter keldrist välja rahva sekka ja pakub head-paremat. Valmimas on ka suur üllatus karsketele vedelikusõpradele!

20.30–00.30  Audiovisuaalne installatsioon ja kontsert, Toomas Savi (Eesti modulaarsüntesaatorite ehitajate kogukonna eestvedaja, helikunstnik ja produtsent) ja Ekke Västrik (Helilooja, helikunstnik ja modulaarsüntesaatoril improviseerija), Kultuurikatla Katelde saal, I korrus

NB! Installatsiooni ja kontserdi ajal on kasutusel tugevat vilkuvat valgust.

2016-05-09 22.05.30-1

 

20.30–21.30 Installatsioon

21.30–22.00 Live-kontsert

22.00–00.30 Installatsioon

Kultuurikatla katelde saal täitub müstiliste helide ja visuaalidega. Katlad on lõuendiks videoprojektsioonile, mida saadavad ambientsed helid. Kontserdi pooltunniks pilt muutub ja heli võimendub, teos saavutab kulminatsiooni, et uuesti tasastel lainetel öösse vaibuda.

TOOMAS SAVI – Eesti modulaarsüntesaatorite ehitajate kogukonna eestvedaja, helikunstnik ja produtsent. Ehitab elektroonilisi instrumente ning toimetab heli- ja videomaailmas.

EKKE VÄSTRIK  Helilooja, helikunstnik ja modulaarsüntesaatoril improviseerija. Muusika loomisel on peamiseks instrumendiks modulaarsüntesaator, millel täielikult puuduvad eelseadistatud helid. Tegeleb ka helirežii ja elushelide salvestamisega.

20.30–00.30  Muusikaprogramm “Muuseumiöö kontsert Kultuurikatlas” (Jelly Rue, Moody Ocean, Neljapäev, No More Fridays, Portread ja Sky Down), Kultuurikatla Black Box, II korrus

Kultuurikatlas toimub viimasel ajal palju põnevat ning seekordne üritus ei ole erand. Muuseumiöö raames astub Kultuurikatla Black Box lavale kuus erinevat bändi ja esitavad oma loomingut. Kuulajatel on võimalus saada osa erinevatest stiilidest, alates indie-popist kuni sümfoonilise metalini. Te kõik olete oodatud, kontsert on täiesti tasuta!

 

Esinejate ajakava

20.30-21.00 Neljapäev

21.10-21.45 No More Fridays

21.50-22.25 Moody Ocean

22.35-23.05 Jelly Rue

23.15-23.50 Sky Down

00.00-00.30 Portread

 

Jelly Rue on Tartust pärit indie pop-rock bänd, kes on tegutsenud alates 2014. aastast. Jelly Rue mängib muusikat, mis endale meeldib ja mis on kaasakiskuv. Saab hüpata, saab tantsida ja isegi ilma igasuguste eelteadmiste ning ettevalmistuseta kaasa laulda!

JellyRue

 

Moody Ocean on bänd, mis viib kuulaja muusikaliselt kusagile eemale igapäevasest kärast ja mürast. Neljaliikmeline ansambel loob oma muusikaga mõnusa nauditava õhkkonna, kus igaüks võib kaasa laulda, jalga keerutada või sügavamalt süveneda. Kuulajale antakse tugev emotsioon, mis kutsub tantsupõrandale ja kaasa laulma! Bänd on tegutsenud veidi üle aasta ja selle aja jooksul on osaletud Tudengilaulu konkursil, mis võideti; tänaseks on avaldatud 3 singlit (kõik lood kuulatavad Spotify’s). Moody Ocean on omapärane bänd erilise ja ilusa muusikaga!

MoodyOcean

 

Neljapäev on Eesti ansambel, mis esinedes alati kogu lavaesise tantsima paneb. Või vähemalt õrnalt puusi nõksutama. Alates esimesest proovist aastal 2004 on bändi põhiline eesmärk olnud teha muusikat, mis eelkõige endale meeldiks. Ilmunud on üks EP (Laske sisse! 2006), üks kauamängiv (Another Way, 2010) ja üks muusikavideo (Another Way, 2010). Seni suurimaks hitiks võib pidada 2006 augustis Raadio 2 saate “Edetabel R2 Top 20” tippu jõudnud singlit “Punane müts,” mis pisikese värskenduskuuri järel endiselt kavas on.

Neljapäev on:
Kristjan Karmo – vokaal
Mart Liivand – kitarr
Kert Suvi – kitarr
Allan Albert – bass
Janno Tomingas – trummid

Neljap2ev

 

Küttebändist soliidsemasse ikka jõudnud No More Fridays on kõrgelt edasipürgiv muusikaline kollektiiv. Lüürika kirjutamise on enda kanda võtnud bändi lauljatar Kristi Täheste, kes kogus ühtlasi tuntust ka Superstaari saates. Muusika sünnib bändi ühisel jõul. “Selle bändi panin ma ise kokku ja ma tahaks sellega ikka väga kaugele jõuda,“ on öelnud Kristi Täheste. “Ansambel on koos tegutsenud 2011. aasta septembrist ning siiamaani on meie koostöö sujunud ideaalselt ning produktiivselt. Üksteise usaldamine on ennekõike see, mis meil öösiti pärast proovi magada laseb,“ lisab Täheste. Bändi esimeseks looks oli “Promise To Keep My Secrets Live“. No More Fridays koosseisu kuuluvad Kristi Täheste (vokaal), Henrik Heinmets (trummid) ja Tõnis Toimetaja (bass).

NoMoreFridays

 

Ansambel Portread sai alguse aastal 2012, kui kaks liiget 90ndate algul tegutsenud death metal ansamblist Obscured otsustasid jätkata meloodilise ja sümfoonilise metali kursil. Obscured oli üks esimesi bände Eestis, kes juba kaks aastakümmet tagasi ühendas karmid kitarririffid õrna naishääle ja sümfooniliste süntesaatori soundidega, saavutades uue omapärase kõlapildi. Tollal täielikult realiseerimata jäänud potentsiaal on saanud nüüd väljundi uues ansamblis Portread, mille loomise juures on ka noor kaunihäälne lauljatar Anne Arrak, kes saavutas aastal 2009 superstaari saates kuuenda koha. Portread  on käesoleval aastal aktiivselt kontserte andmas ning loodab, et uus singel annab tõuke edasiseks tuuritamiseks. Bändi tegemistel ja lugudel saate silma ja kõrva peal hoida nende Facebooki lehel ja Soundcloudis.

Portread

 

Sky Down koosneb viiest pikaajalise kogemusega muusikust, kes pillimänguga tegelenud juba aastakümneid. Enamjaolt on ansambli repertuaaris omalooming, mis on heavy metal, old-school-stiilis progressiivse roki elementidega. Hetkel tehakse tööd uue singli ettevalmistustega RoundSound stuudios. Kui Sky Downi muusika satub teie kõrvadesse, jääb see teid veel pikalt kummitama ning nende live-esinemine paneb teid käima esimesest noodist!

SkyDown

 

20.30–23.00  Arutelu Tallinna Peatänava teemal, üritust juhib Tiit Sild (endine Tartu linnaarhitekt, puitmaja tehaseid ja arhitekte koondava keskkonna katus.eu kaasasutaja ja Tallinna Peatänava projekti koordinaator), Eesti Arhitektuurikeskus

Osale muuseumiööl uue linnasüdame sünnis!

Hea tallinlane, kutsume Sind muuseumiööl osalema ka Tallinna Peatänava sünnis! Muuseumiööl toimub Tallinna Peatänava ideekorje ka pärismaailmas.

Kohapeal saad koos teiste kaasamõtlejatega teha oma ettepanekud tulevase Tallinna Peatänava loomiseks, et aastakümnete mõjukaim linnaruumiprojekt saaks teoks läbimõeldult ja kõigi huve arvestades. Võta sõbrad kaasa ja anna Muuseumiööl ka enda panus paremasse linnaruumi! Seni saad aga tehtud ettepanekutega tutvuda ja enda mõtteid jagada Peatänava kodulehel aadressil www.peatanav.ee/motle-kaasa.

Kavandatavad tegevused:

1. Olulisim: Ideekorje. Eesmärgiks on tutvustada peatänav.ee lehel asuvat interaktiivset Stickyworldi keskkonda, kaasata, suunata ja juhendada inimesi aktiivselt seda kasutama. Stickyworldi keskkonna ja selles toimuvate muudatuste kuvamine reaalajas suurelt projekti kasutuses oleva ruumi seinale. Võimluste loomine kohapealseks sekkumiseks.

2. Kõrvaltegevus: Vastukaja, tagasiside ja kommentaaride kogumine. Peatänava 1. arhitektuurivõistluse töödele ja Peatänava tegemistele üldisemalt vastukaja, tagasiside ja kommentaaride kogumine läbi otsesuhtluse ja suunatud küsimuste, võistlustööde virtuaalse keskkonna esitlemine.

3. Vastutab ja korraldab Tiit Sild (endine Tartu linnaarhitekt, puitmaja tehaseid ja arhitekte koondava keskkonna katus.eu kaasasutaja ja Tallinna Peatänava projekti koordinaator): tiit@sportsport.ee

20.30–21.30 ja 21.30–22.30 Kultuurikatla ekskursioonid (eesti keeles), toimuvad eelregistreerimisega, koostöös Eesti Arhitektuurikeskusega. NB! Kl. 20.30 ja 21.30 toimuvate ekskursioonide grupid on täis! 

Osalemine toimub ainult eelregistreerimise alusel. Kohtade arv on piiratud. Eelregistreeruda saab e-posti teel kristiina.viires@kultuurikatel.ee. Registreerumine lõpeb kohtade täitumisel või hiljemalt 11. mail (k.a). Registreerumata osalejad võetakse vastu vaid siis, kui on vabu kohti.

21.00–22.00 ja 22.00–23.00 Kultuurikatla ekskursioonid (eesti keeles), Eimar Jõgisu (endise elektrijaama katlamaja töötaja, Eesti Soojustehnikainseneride Seltsi asutajaliige, Eesti Aasta Insener 2012), toimuvad eelregistreerimisega. NB! Kl. 21.00 ja 22.00 toimuvate ekskursioonide grupid on täis!

Osalemine toimub ainult eelregistreerimise alusel. Kohtade arv on piiratud. Eelregistreeruda saab e-posti teel kristiina.viires@kultuurikatel.ee. Registreerumine lõpeb kohtade täitumisel või hiljemalt 11. mail (k.a). Registreerumata osalejad võetakse vastu vaid siis, kui on vabu kohti.

21.30  Loterii “Põrsas kotis – iga loos võidab”. Kultuurikatel avab oma merekonteineri ja 2-eurose sissepääsu eest võib sealt katlamaja vanu esemeid võtta nii palju kui kätte mahub! Palume kaasa võtta täpne sularaha.

00.30  Kultuurikatla uksed suletakse!

Ajavahemikus 20.00–00.30 tegutseb pop-up kohvik Carmen Cafe (Carmen Catering) Katelde saali läheduses (I korrus) ja Vahetänaval (I korrus) on avatud ka restoran, Puupakusaalis (III korrus) saab televiisorit vaadata ning Katelde saali läheduses (I korrus) asuvas infopunktis müüakse Öölooma (ooloomstore.com) maske hinnaga 25 EUR sularaha eest (maskide arv on piiratud!).

Laupäeval on hea võimalus proovida Carmen Cafe suurepäraseid tooteid — värskeid wrappe, croissante, võileibu, kooke, salateid ja pirukaid. Restoran pakub ka vegan toiduvariante!

Ööloom on näotekk (või unemask, kui soovid olla vanamoodne), mis kasutab loomade ürgset jõudu. Miks? Sest erinevalt inimesest pole ühelgi loomal olnud kunagi probleemi unega. Keskmine inimene veedab magades ligi 200 000 tundi – kokku üle 22 aasta. See on liiga suur osa elust, et magamist mitte tõsiselt võtta. Öölooma näotekid on disainitud Karmen Heinmaa poolt ning valmistatud headest unenägudest, loomajõust ja pehmest eestimaisest vildist. Näotekkide tagumine külg on tehtud flanellist, mis on hästi mõnus ja pehme näo vastas. Maskide flanelli osa muster varieerub, sest kasutame nende tegemiseks tootmisjääke – oleme ju keskkonnateadlikud. NB! Ööloom võib aga ei pruugi kaitsta sind kurjade vaimude eest. Vt ka ooloomstore.com

polarbear

 

TALLINNA PÄEV, 15.05.2016

01.00–07.00 Gongiöö, Kristina Paśkevicius (tantsija-koreograaf, õppejõud ja loodusterapeut) ja Vilmar Schiff (helikausid), toimub eelregistreerimise ja osalustasuga (15 eurot), Kultuurikatla Väike saal, 0-korrus

NB! Grupp on täis!

Sul on erakordne võimalus lõpetada Muuseumiööd ja alustada Tallinna päeva juba öösel kell 01:00 ja veeta laupäeva ööd vastu pühapäeva Kultuurikatla väikeses saalis Tantsurännaku ning gongihelide saatel.

Kell 01:00 alustame Tantsurännakuga, seejärel heidame madratsitele või magamisalustele pikali ja magame gongi ning helikausside harmoonilises vibratsioonis kuni hommikuni. Hommikul umbes poole seitsme ajal ärkame uue päeva helide ja mõnusalt pehme hommikuvõimlemisega.

Võta palun kaasa magamise varustus (magamisalus/madrats, pleed ja padi), et sul oleks mugav. Kui sul ei ole sellist varustust või sa ei saa kaasa võtta siis midagi on meil koha peal ka.

Registreeri ennast palun siin: www.123contactform.com/form-1723930/OEoes-On-Liikumist-Ja-Helilaineid

Osaluspanus 15.- EUR saab anda sularahas kohapeal.

NB!

– Palume saabuda ajavahemikus 00.30-00.45. Hilinejad üritusele ei pääse.

– Kohapeal pakutakse joogivett. Hommikusöögi ja -joogi võib igaüks enda tarbeks kaasa võtta. Ajavahemikus 01.00-06.00 palume vaikust ja seetõttu on palve, et väikeses saalis viibijad ei sööks ega krõbistaks – soovi korral saab süüa garderoobis.

– Pesemisvõimalus on olemas. Kaasa palume võtta pesemistarbed ja rätiku.

– Kaasa palume võtta sussid või soojad sokid.

Küsimuste korral võta ühendust 53340049, vilmar.schiff@mail.ee

09.00–10.30 Hommikutants maailma rütmides, Iris Frolov (tantsuõpetaja ja tantsija), Katelde saal, I korrus

Iris_etnotants_1

Tule ja alusta oma pühapäeva hoogsate etniliste tantsurütmidega Kultuurikatla Katelde saalis!

Sind ootavad rõõmsameelne muusika ja lihtsad tantsusammud erinevate rahvaste pärimusest. Ühe hommikuga tantsime läbi selliste maade nagu Aafrika, Brasiilia, India, Gruusia, Kreeka jt.

Tantsima on oodatud kõik, olenemata vanusest ja eelnevast tantsuoskusest!

Võimalusel palume jalga panna või kaasa võtta tennised vms mugavad ja tantsimiseks sobivad jalatsid.

Etnilist hommikutantsu viib läbi Iris Frolov.

IRIS FROLOV on tantsinud üle 20 aasta ning ta süda kuulub india klassikalisele tantsule, flamenkole ja kõhutantsule. Lisaks on ta õppinud balletti, jazz- ja showtantsu ning Ladina-Ameerika tantse. Iris on tantsuõpetajana ja tantsijana töötanud nii Eestis kui välismaal, sealhulgas Egiptuses, Omaanis, Jordaanias, Araabia Ühendemiraatides ja Indias.

irisdanceartist.wordpress.com
www.zahira.ee

Ajavahemikus 09.00–10.30 tegutseb pop-up kohvik Carmen Cafe (Carmen Catering) Katelde saali läheduses (I korrus).

Pühapäeval, Tallinna päeva hommikul pakub Carmen Cafe vana head klassikalist duot — puder & pannkoogid — kuna pühapäev ilma pannkookideta ei ole ju õige pühapäev! Huvilised saavad maiustada vegan pudruga!

Kohvikus pakutavad toidud valmistatakse Carmen Cateringi kokkade poolt, kelle kvaliteet on tuntud juba alates aastast 1997.

 

Tallinna Kultuurikatel jätab endale õiguse teha programmis asendusi jt muudatusi.

 

Kontakt

Dagmar Kase

dagmar.kase@kultuurikatel.ee

+372 58874921