fbpx

Uudised

Toidu rollist sõjakoldes, disainis ja identiteedi kujunemises

Toit – esmane vajadus, vahend ellujäämiseks, oluline osa meie kultuurist, aga üha enam ka osa indiviidi elustiilist ja enese väljendamise viisist. Toidust räägitakse, seda nauditakse, toodetakse, tarbitakse, kuid ajad ja olukorrad on loonud toidust erineva pildi. Milline on toidu roll sõjakoldes, urbanistlikus eluviisis ja disainis või immigrantide identiteedi kujunemises ja säilitamises? Kultuurikatla Toidulabor ja Loovharidusprogramm kutsuvad neile küsimustele vastuseid leidma, tuues sügise alguses huvilisteni mitmeid toidukultuuriteemalisi loenguid ja filme.

2septembril kell 18.00 – 20.45 toimub loeng ja filmiõhtu, kus tuleb näitamisele Péter Kerekesi dokumentaalfilm “Cooking History” (Austria/Slovakkia/Soome/Tšehhi, 2009). Filmi keskmes on sõjaväekokad, kes on olnud 20nda sajandi Euroopas toimunud sõdade tunnistajateks, andes edasi filmi mõtte – toidutegemine ei ole ainult võitlejate kõhu täitmine, vaid ilma toiduta ei oleks sõda. Filmist inspireerituna räägib EBSi dotsent ja EBSi Ärieetikakeskuse juhataja Mari Kooskora loengus “Kokkamine armastuses ja sõjas” toidu rollist armastuses ja sõjas ning eetilistest küsimustest sõjaväekokkade tegevuses. Pilet 4 eurot.

6. septembril kell 14.00 – 16.00 toimub Itaaliast pärit toidudisaineri Veronica Fossa ingliskeelne loeng “Toit, disain ja urbanistlik kultuur”. Tiivustatuna missioonist luua õnne ja heaolu tööelus ning kasutades toitu ja disainimeetodeid vahendina, arutleb Veronica, kuidas lahendada meie ees olevaid probleeme nii toidutootjate kui ka toidu tarbijatena. Osavõtt tasuta.

7. septembril kell 12.30 – 18.00 toimub Veronica Fossa juhendamisel ingliskeelne workshop “Ideede genereerimisest ideede teostamiseni”. Workshopist on oodatud osa võtma ennekõike toidudisainerid, kokad, kodukokad, alustavad ja juba tegutsevad ettevõtjad, kellel huvi ideid genereerida toidu, disaini ja urbanistliku kultuuri puutepunktides. Veronica Fossa jagab toitlustuse disaini meetodeid, et inspiratsioonist, kogemustest ja koostööst sünniksid elluviidavad ideed. Pilet 20 eurot / eelregistreerimisega dagmar.kase@kultuurikatel.ee

15. septembril kell 18.00 – 20.45 toimub Ilkka Ruuhijärvi ja Ulla Turuneni loeng “Dokumentaalprojekti “Toidu mälu” märkmed”, millele järgneb dokumentaalfilmi “Food Memory” (Soome, 2013) esilinastus Eestis. Filmi fookuses on toit ja toidukultuur kui Soomes elavate immigrantide identiteedi väljendaja. Pilet 4 eurot.

Sündmused toimuvad Kultuurikatlas, Põhja pst 27a.

Lisainfo / Kultuurikatla Loovharidusprogrammi projektijuht Dagmar Kase / dagmar.kase@kultuurikatel.ee / +372 58874921 / www.kultuurikatel.ee