News

2017. aasta NICE-i auhinna kandidaadid

Kaasamine uuenduse kaudu: Euroopa kultuuri- ja loometegevuse ehk NICE-i auhinna kandidaatideks valiti kümme projekti.

Nordrhein-Westfaleni (NRW) liidumaa majandusministeerium ning Saksamaa linnad Bochum, Dortmund, Essen ja Gelsenkirchen toetavad juba kolmandat aastat NICE-i auhinda, mis toob igal aastal Euroopa juhtivad novaatorid NRW-sse kokku. Ekspertidest koosnev kümneliikmeline žürii hindas 23 riigist esitatud 110 projekti ja valis neist kümme auhinna kandidaatideks. Uuenduse auhind, millega kaasneb rahaline preemia summas 20 000 eurot, antakse üle 6. septembril Essenis.

 

 

Globaliseerunud maailmas vajab majandus pidevalt ideid, mis pole mitte ainult uued, vaid ennekõike kestlikud ja kaasavad: vaja on ideid, mis on kasulikud nii üksikisikutele kui ka kogu ühiskonnale. Kaasamiseta ei saa globaalne majandus ja avatud ühiskond olla edukad. Euroopa loomemajandus on äärmiselt oluline uuenduse eestvedaja. Seda näitavad kümme silmapaistvat uuendajat seitsmest riigist (Armeenia, Saksamaa, Prantsusmaa, Kreeka, Suurbritannia, Holland ja Hispaania), kelle ekspertide žürii peakohtuniku, Helsingi linna disainijuhi Anne Stenrosega eesotsas, 30. juunil auhinna kandidaatideks valis. Kõik kümme valitud projekti ehitavad sildu maailmade vahel. Näiteks Makeright, mis loodi Londoni Kunstiülikooli osa olevas Central Saint Martinisis, viib disainmõtlemise vanglatesse. OuiShare Fest toob maailma uuenduslikud ettevõtjad 5.–7. juulil kokku, et rääkida sotsiaalsetest probleemidest, sh andmete ühendamine, jagamismajandus ja linnaplaneerimine (avatud platvormina). Ruhri piirkond on samuti nelja projektiga esindatud. Üks neist on URBANATIX, mis on viimased seitse aastat pakkunud Bochumis omanäolist segu rahvusvahelisest kunstist ja linnakultuuri vormidest nagu tänavakunst ja parkuurimine. Projektide nimekirjaga saab tutvuda siin.

 

2017. aasta NICE-i auhind antakse üle 6. septembril Essenis – aega pole enam kaua jäänud!

 

Milline kandideerivatest projektidest võidab 2017. aasta NICE-i auhinna? Kolmapäeval, 6. septembril tuleb žürii Ruhri piirkonnas taas kokku. Pärast kandidaatidega peetud vestlusi toimub lõplik hääletus. NICE-i auhind antakse samal õhtul üle Esseni Filharmoonias.

 

NICE-i auhind

NICE-i auhinda rahastavad Nordrhein-Westfaleni (NRW) liidumaa majandusministeerium ning Saksamaa linnad Bochum, Dortmund, Essen ja Gelsenkirchen. Selle annavad ühiselt välja Euroopa loomemajanduse keskus (European Centre for Creative Economy, ECCE) ning Euroopa kultuuri ja loometegevuse võrgustik (Network for Innovations in Culture and Creativity in Europe, NICE). NICE-i võrgustikule pani 2013. aastal ECCE juhtimisel aluse 15 Euroopa linnast, ülikoolist, agentuurist ja üksikisikust koosnev konsortsium ning seda toetab Nordrhein-Westfaleni liidumaa perekonna-, laste-, noorte-, kultuuri- ja spordiministeerium.

 

Euroopa Parlamendi 2016. aasta detsembri andmetel töötab Euroopa loomemajanduses ligikaudu 12 miljonit inimest ja see loob umbes 509 miljardi euro vääruses lisandväärtust.

 

Lisateave: www.e-c-c-e.de/en.html