fbpx

Uudised

Lions Euroopa Foorum 2019 Tallinnas on üritus kõigile lionitele ja leodele!

Sellel sügisel külastab Eestit ligikaudu 1000–1200 Lions klubide liiget üle maailma. Nii suurt Lions organisatsiooni üritust ei ole Eestis kunagi toimunud ja tõenäoliselt ei toimu ka lähiajal. Lions Euroopa Foorumile on oodatud kõik lionid, leod ja kaaslased – programm on tiheda ülesehitusega ja pakub midagi huvitavat igaühele.

Foorum algab neljapäeval, 3. oktoobri õhtul soojenduspeoga Kultuurikatlas. See on hea võimalus mitteametlikus õhkkonnas kohtuda teiste foorumist osavõtjatega ja veeta koos üks lõbus õhtu. Kohal on ka Lions rahvusvaheline juhtkond.

Reedel, 4. oktoobril algab põhiprogramm, mis sisaldab endas ettekandeid, arutelusid ja kohtumisi. Mida sellelt päevalt oodata? Esmalt teeb ettekande tulevikutehnoloogiate valdkonna ekspert Kristjan Lepik, kes on üks e-residentsuse projekti nõustajatest ja talentide globaalse liikumise korraldaja. Seejärel on aeg asuda põhiprogrammi kallale. Kogu foorumi programm koondub kolme peamise teema ümber. Esimene neist on keskkonnahoidlik ringmajandus ja sellele teeb sissejuhatuse Eesti Teaduste Akadeemia president professor Tarmo Soomere. 

Eesti foorumil soovitakse võimalikult palju soodustada omavahelisi mõttevahetusi, seepärast ei ole programmis väga palju ettekandeid vaid hoopis world cafe laadseid arutelusid, kus kõik osalejad saavad sõna sekka öelda. Teemasid tutvustatakse lühidalt iga sissejuhatava ettekande lõpus ja kõik osalejad saavad seejärel endale kõige huvitavama töötoa valida. Näiteks on ringmajanduse arutelud Balti mere puhastusprojekti, maailmakoristuspäeva ja kliima kompensatsiooni teemadel. Arutelusid juhivad kas lionid ja leod või siis selle valdkonna eksperdid. Arutelud toimuvad laudkonniti ja eesmärk on, et iga arutelu lõpus tehakse kokkuvõte peamistest mõtetest ja võimalikest tegevustest, mille kõik osalejad saavad endaga kaasa võtta ja rakendada.

Samuti toimub uue osana programmis esmakordselt uustulijate töötuba. Selle eesmärk on, et kõik foorumil esimest korda osalevad lionid ja leod kogunevad ning saavad rohkem teada foorumist, järgnevate päevade kavadest ja hakkavad lõbusal viisil omavahel suhtlema.

Lisaks sellele saab osaleda läbi Tallinna südalinna kulgevas Lions paraadil ja suursugusel avatseremoonial Alexela kontserdimajas. Muusikaline valik teemal Eesti Euroopas, meie tuntud heliloojate looming: Arvo Pärt („Ukuaru valss“), Veljo Tormis („Eesti ballaadid“), Rein Rannap (rokk-kantaat „Ilus maa“). Õhtujuhid on Anu Välba ja Urmas Vaino.

Õhtul toimub Alexela kontserdimajas Eesti-teemaline pidu, kus tutvustatakse kõigile külalistele mida head, maitsvat ja kaunist on meie riigil pakkuda. Muusikat teeb folkansambel Untsakad.

Laupäeval, 5. oktoobril alustatakse hommikut Lions rahvusvahelise presidendiga kohtumisega. Seejärel jätkatakse teise põhiteemaga, mis on „Terve Noorsugu – Euroopa ühiskonna alus“. Teema juhatab sisse dr Ott Pärna, kes on mitmekülgne ühiskondlike algatuste eestvedaja ning samas ka tervisliku eluviisi harrastaja ja populariseerija. Arutelude teemad on aktuaalsed tööjõu tulevikutrendid ja noorte tervis, samuti diabeedikoerte projektid. 
Päeva teises pooles liigutakse kolmanda põhiteema juurde: e-Lion – Lions küberlahendused. Teema eesmärk on õppida, kuidas kiiresti muutuv tehnoloogiline maailm mõjutab meie igapäevast era- ja klubielu ning kuidas nende muutustega kaasa minna ja toime tulla. Teema algab sissejuhatava esinemisega e-Estonia ja küberlahenduste teemal, järgnevad arutelud. 
Peale selle toimuvad sel päeval ka kogemuste jagamise seminarid, kus riikide lionid ja leod tutvustavad oma eri heategevusprojekte. Nende ettekannetega antakse lühidalt ülevaade, kuidas toimus projektiks ettevalmistus, milliseid abivahendeid läks vaja ja kuidas projekt ellu viidi. Eesmärk on, et projekti tutvustuse järel saavad osalejad kergesti teiste õnnestumisi oma tööriistakasti täiendades kodus kopeerida. Seminarid toimuvad laupäeval, 5. oktoobril ja pühapäeval, 6. oktoobril.

Sel õhtul ootab ees foorumi kõige pidulikum õhtu – galaõhtusöök Lennusadamas. Võime juba lubada, et see on üks maagiline õhtu hea muusika, suurepärase toidu ja unustamatu seltskonnaga. Ja kui sa ei ole veel kunagi allveelaeva Lembit all tantsinud, siis nüüd on see võimalus. Tantsuks mängib ansambel Swingers.

Pühapäeval, 6. oktoobril jätkub programm e-Lioni ja küberteemadel. Hommikut alustavad leod ettekandega üleeuroopalisest keskkonnateemalisest projektist Leo4Green, et õpetada, kuidas on võimalik korraldada suurt projekti üle Euroopa virtuaalse suhtluse abil. Seejärel toimuvad praktilised töötoad, kus saab õppida, kuidas Lions peamajast ja Euroopa Liidu fondidest saada toetust kohalike projektide korraldamiseks, milliseid virtuaalseid tööriistu kasutada klubielus ja projektide elluviimiseks. Rahvusvahelised leod tutvustavad, kuidas nad tegutsevad ning mida on teistel leodel ja lionitel neilt õppida. Samuti toimuvad jällegi ka kogemuste jagamise seminarid, et oma klubi tegevustesse uusi projektiideid saada. 

Päev lõpetatakse foorumi lõputseremooniaga Alexela kontserdimajas. Antakse üle kuni 12 diabeedikoera koolituseks kogutud annetused. Muusikaline valik teemal Euroopa Eestis, tuntud heliloojate looming: J. S. Bach (Rasmus Puuri remiks ÜENSO orkestriga), W. A. Mozart (Sander Mölderi remiks), L. van Beethoven (Tiit Kikas „Ood rõõmule“).

Terve foorumi programm koos kellaaegadega on kodulehel kättesaadav juuli lõpus.

Kokkuvõtteks viis peamist põhjust, miks kõik Eesti lionid ja leod peaksid osalema Lions Euroopa Foorumil Tallinnas.

  1. Nii suurt rahvusvahelist Lions sündmust ei ole kunagi Eestis toimunud.
  2. Võimalus suhelda lionite ja leodega nii Eestist kui ka üle maailma.
  3. Õppimisvõimalused ja kogemuste jagamine.
  4. Uued ideed oma klubitegevusele.
  5. Lõbusad peod huvitavates asukohtades.

Lisateave: www.europaforum2019.ee